Karavan Ehliyeti Hangi Sınıf Olmalıdır?

Blog - Genel
Karavan Ehliyeti Hangi Sınıf Olmalıdır?
3830
16 Mart 2022

Karavan ehliyeti hangi sınıf olmalıdır ?  

Deneyimli karavancılar bu sorunun yanıtını bilirler. Karavan kiralamak isteyenler ise bu konuda ciddi araştırmalar yaparlar. Biz de kolaykaravan.com kullanıcıları için bu konuya açıklık getirmek isteriz.

Türkiye’deki araç tipleri ve uygun ehliyet türleri karayolları trafik yönetmeliği ile belirlenmiştir. Bu yönetmelik araç tiplerini tanımladığı gibi, bu araçların hangi ehliyet türleri ile kullanılabileceğini de belirtmektedir. Bu yönetmelik tüm herkesin erişimine açık olarak internette bulunmaktadır. Bunun için sizler de kolaylıkla www.mevzuat.gov.tr adresine girebilir, buradan sorgu bölümüne « Karayolları Trafik Yönetmeliği » yazarak ilgili mevzuata ulaşabilirsiniz.

Mevzuata ulaştığınızda göreceğiniz gibi, aracınızın ehliyet türü ruhsatına işlenmiş olan sınıfına bağlıdır. Motokaravanların çok büyük bir kısmı, küçük otobüslerden dönüştürülenler dahil, M1 sınıfı olarak ruhsatlara işlidir. Bu sınıflandırmaya tabii olan araçlar, ek olarak 3500 kg gibi bir sorulamaya gerek duymadan, B sınıfı ehliyetlerle kullanılabilirler. Bu noktada referans noktası ruhsatta belirtilen araç tipidir. Bu nedenle, bu araçlar yönetmelikte otomobil gibi değerlendirilmektedir.

Bir diğer soru da, çekme karavan kullanıcılarından gelmektedir. Çekme karavan kullanımlarında ise, B sınıfı ehliyetlerle 750kg’ye kadar olan çekme karavanları kullanabilirsiniz. Daha büyük olan çekme karavanlarda ise BE sınıfı ehliyete ihtiyacımız olacaktır. Çekme karavan kullanmak, daha uzun araçlar olduğu için daha fazla dikkat gerektirir. Bu nedenle ehliyet türünüz ne olursa olsun, çekme karavan için yola çıkmadan biraz pratik yapmanızı tavsiye ederiz.

Daha detaylı sorularınız için bize ulaşabilir, paylaşmak istediğiniz tecrübeleriniz olursa bize her zaman yazabilirsiniz.

Karavan kiralamanın en kolay yolu, www.kolaykaravan.com tüm karavan severlere güvenli yolculuklar diler.