Karavan Kullanmak İçin Hangi Ehliyet Türüne İhtiyacınız Var?

Blog - Genel
Karavan Kullanmak İçin Hangi Ehliyet Türüne İhtiyacınız Var?
10973
25 Eylül 2021

Karavan Kullanmak İçin Hangi Ehliyet Türüne İhtiyacınız Var?

Karavan tatili sağladığı avantajlar ile son derece ilgi gören bir tatil haline gelmiştir. Bu doğrultuda karavan tatili ile eşiz bir deneyim elde etmek isteyen kişiler karavanlar ile ilgili araştırma içerisine girmiştir. Söz konusu araştırmalardan bir tanesi de karavan kullanmak için hangi ehliyet türüne ihtiyaç olduğu ile ilgilidir. Bu noktada siz de karavan kullanmak için hangi ehliyet türüne ihtiyacınız olduğunu merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Sizin için hazırladığımız bu rehber sayesinde en iyi şekilde karavan kullanımı ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Karavan Kullanımında Gerekli Olan Ehliyet Sınıfı

Karavan kullanımında gerekli olan ehliyet sınıfının sizler için ne denli önemli olduğunu biliyor ve ona göre bir rehber sunuyoruz. Şimdi gelin bu rehberi hep birlikte inceleyelim.

Öncelikle çekme karavan için ayrı bir ehliyet gerekmediğini ifade etmemiz mümkünüdr. Ancak bu konu çekmek istediğiniz yükün ne kadar ağır olduğuna bağlıdır. Ağırsa doğru kategori için bir sürüş testi yaparak ehliyetinizi yükseltmeniz gerekebilir. Bu, hangi sınavı geçtiğinize ve ne zaman geçtiğinize bağlıdır.

Ehliyetinizi 19 Ocak 2013 tarihinden sonra aldıysanız ve otomobil ve küçük araç (kategori B) ehliyetine sahipseniz aşağıdakileri kullanmanıza izin verilmektedir.

  • 750 kg'dan ağır olmayan küçük römorklar
  • 750 kg'dan daha ağır olan bir römorka, (römork ve onu çeken aracın) toplam ağırlığı, Maksimum İzin Verilen Ağırlık (MAM) olan 3.500 kg'dan az ise izin verilir.
  • 750 kg'dan daha ağır bir şey çekmek istiyorsanız (çekici aracın ve römorkun toplam ağırlığı 3.500 kg'ın üzerinde olmalıdır). Lisansınızın B+E kategorilerini içerecek şekilde yükseltilmesi gerekecek.

Normal bir araba (kategori B) ehliyetiniz varsa ve 1 Ocak 1997'den sonra sürüş sınavını geçtiyseniz, şunları yapabilirsiniz:

  • Ağırlığı 3,5 tona veya 3.500 kg MAM'ye kadar olan herhangi bir aracı sürün (çektiğiniz römork 750 kg MAM'nin altındayken).
  • Römorkun ve onu çeken aracın toplam ağırlığı 3.500 kg'dan azsa, 750 kg MAM'den daha ağır bir römork çekmenize izin verilir.
  • Lisansınızı B+E kategorisini içerecek şekilde yükseltmek için bu ağırlığın üzerindeki herhangi bir şey için bir teste girmeniz gerekir.

Karavan Kullanma ile İlgili Diğer Detaylar

Genişlik ve uzunluk da önemli bir faktördür. Çekilecek bir römorkun maksimum genişliği 2,55 metredir. 3.500 kg veya altındaki herhangi bir araç için uzunluk 7 metreden kısa olmalıdır. Yolculuk sırasında acele etmeden yapmanız gerekenleri yapmak için kendinizle diğer sürücüler arasında yeterli zaman ve mesafe bırakmanız gerekmektedir.  Tüm araç sahipleri, herhangi bir yolculuğa çıkmadan önce lastiklerini kontrol etmelidir. Aracınızın ve römorkunuzun yola elverişli olup olmadığını kontrol etmek sizin sorumluluğunuzdadır. Daima hız düzenlemelerine uyun. Tek bir yolda 50 mph'yi veya çift anayolda 60 mph'yi asla aşmayın. Bunun yanı sıra tüm yolcular arabada emniyet kemeri takmalıdır. Çekilmekte olan bir karavanda veya römorkta hiçbir yolcu bulunmamalıdır. 750 kg'ın üzerindeki tüm römorklarda çalışma frenleri olmalıdır. Römorkta fren sistemi yoksa, çekilebilecek maksimum yük 750 kg'dır veya çekicinin ağırlığının yarısı kadardır. Karavan hafif tutulmalıdır. Ağır eşyalar devrilme riski olmadan yere serilmelidir. Bu, yılanı önlemeye yardımcı olur ve size maksimum kontrol sağlar.

Siz de en iyi şekilde karavan kullanmak için hangi ehliyete sahip olmanız gerektiği ile ilgili detaylı bir şekilde bilgi sahibi oldunuz. Bu noktada size uygun olan karavan türlerini tercih edebilirsiniz.