Karavan Türleri Nelerdir?

Blog - Genel
Karavan Türleri Nelerdir?
2155
20 Eylül 2021

Karavan Türleri Nelerdir?

Karavan türleri için standart bir sınıflandırma bulunmamakla birlikte, farklı boyutlar ve ihtiyaçlara göre değişen gruplamalar ve isimlendirmeler yapılmaktadır. Biz KolayKaravan ekibi olarak deneyimlerimiz ve piyasadaki gözlemlerimiz ile sınıflandırmayı basitçe şu şekilde yaptık;

  • Motokaravan
  • Çekme Karavan

Her biri kendi alanında birçok farklı alt çeşidi içerse de bu ayrım karavan ile tanışmak isteyenler için genellikle yeterlidir. Her iki karavan tipinde de KolayKaravan.Com üzerinden yüzlerce alternatife çok kolay bir şekilde erişebilir, en uygun alternatifleri ihtiyaçlarınıza göre seçebilirsiniz.

Motokaravan;

Herhangi bir motorlu taşıtın yeniden düzenlenerek, içerisinin yaşam alanına dönüştürülmesiyle ortaya çıkarılan taşıta motokaravan denilir. Bu karavan tipleri herhangi bir çekici veya taşıyıcıya gerek duymaz.

Motokaravanları da kendi içinde ayrıştırmak mümkündür. Örneğin 15-17m3 seviyesinde olan ve Campervan olarak da bilinen bu karavanlar B sınıfı ehliyete sahip kişilerin kolaylıkla kullanabileceği bir karavan çeşididir.  Genellikle bu motokaravanlar, panelvan tarzı ticari araçların belirli bir süre sonra karavana dönüştürülmüş halidir. Bazı modellerde, dışarıdan bakıldığında karavan görünümü dahi yoktur, bu nedenle çoğu zaman bir karavan olduğu bile fark edilemez.

Bu araçların içerisine keyifli ve fonksiyonel bir yaşam alanı inşa ederek karavan seyahatlerinizi eşsiz bir deneyime dönüştürebilirsiniz. İç alanı da geniş olduğu için mutfak, kapalı duş, tuvalet ve yatak alanını kolaylıkla içeride dizayn edebilirsiniz.

Bunların yanında iç hacmi 10m3’ten az olan, ticari mini kamyonetten dönüştürülen versiyonları da bulunmaktadır. Bu küçük versiyonlarda, oturma alanları genelde yatak alanına dönüştürülerek kullanılır. B tipi ehliyete sahip kişiler rahatlıkla kullanabilir.

Önemli bir bilgi, burada bahsettiğimiz iki tipte, 3500 kilogram altındaki motokaravanlara girer ve B sınıfı ehliyetle kullanılır ancak 3500 kilogram üstü motokaravanları ise C sınıfı ehliyet ile kullanabilirsiniz. Kullandığınız karavanın büyüklüğüne almadan ya da kiralamadan önce dikkat etmeniz çok önemlidir.

 

Çekme Karavanlar;

Çekme karavanlar, motokaravanlardan farklı olarak, ancak bir araca bağlanarak çekilebilen karavanlardır. Çok farklı büyüklüklerde olabilen çekme karavanlarda en önemli ayrım karavanın ağırlığının 750 kilogram üstü olup olmadığı konusudur. 750 kilogram üstü çekme karavanlar muayene ve ruhsata tabiidir ve bunları kullanmak için ekstra ehliyet alınması gerekir (B tipi yeterli olmaz).

Geniş alan kullanımı olan çekme karavanlarda, mutfak, kapalı duş, tuvalet, oturma alanı ve yatak alanları bulunur. Çekme karavanlarda genellikle en büyük avantaj arabaya bağlanarak taşınması ve kamp alanında sabit bir alanda bırakabiliyor olmanızdır. Çekme karavan kamp alanında kurulu şekilde beklerken, siz acil ihtiyaçlarınız ya da kısa bir araba gezintisi yapmak için aracınız ile kamp alanından uzaklaşabilirsiniz, bulunduğunuz bölgeyi keşfederken, geceleri çekme karavanınızda konaklayabilirsiniz.

Size en uygun karavan tipi hangisidir?

Her iki tipin de farklı avantajları olduğu kesin. Biz KolayKaravan ekibi olarak, en iyi tecrübenin yaşanılarak kazanılan tecrübe olduğuna inanıyoruz. Bu nedenle her iki karavan ile de kısa süreli bir kiralama deneyimi yaşamanın ve en uygun karavana tecrübe ederek karar vermenin daha doğru olacağını düşünüyoruz .