Karavancılığın Geçmişi

Blog - Genel
Karavancılığın Geçmişi
1561
21 Aralık 2021

Karavan Kiralamanın Geçmişi

Karavan kiralamanın geçmişi aslında son derece köklüdür. Özellikle karavanların köklü geçmişine sahip olduğu göz önüne alındığında söz konusu kiralama hizmetlerinin de önemli bir geçmişe sahip olduğunu ifade edebiliriz.

Karavanın Geçmişi

Karavan, 15. yüzyıldan itibaren mal taşımanın işlevsel bir aracı olarak mütevazi başlangıçlardan, günümüzde seyahat ve eğlence endüstrisinin gelişen ve hızla gelişen bir sektörünü oluşturmaya kadar gelişmiştir.

Bu portatif evler atlı ve son derece basit olmasına rağmen, bugün bildiğimiz kervanların tanınabilir bir formunun görünmeye başlamasından önce 19. yüzyıldı. İlk 'lüks karavan' 1885 yılında Dr William Gordon Stables tarafından geliştirilmiştir. Bu kapsamda tarihteki ilk karavan yolculuğunun da bu karavan ile gerçekleştirildiğini ifade edebiliriz. Maun ve akçaağaç ağacından inşa edilen bu karavan 'The Wanderer' olarak adlandırıldı ve 5.5 metre uzunluğunda ölçülmüştür. Berkshire'dan İskoçya'daki Inverness'e ilk yolculuğunda bir şekilde bir kitaplık, bir Çin dolabı ve bir piyano taşımayı başardı.

O zamanlar kervanlar nihai lüks eşya olarak görülüyordu ve zengin üst sınıflara özeldi. Karavancılık toplumun bu kesiminde o kadar popüler hale geliyordu ki, 1901'de benzer düşüncelere sahip insanlar için 'Karavan Kulübü' kurulmuştur. Onnu 1907'de 'Karavan Kulübü' izlemiştir.

1937'de 'Car Cruiser' daha modern ve daha da önemlisi daha hafif malzemeler kullanan daha uygun fiyatlı bir model olarak pazarlandı. Bu, İkinci Dünya Savaşı sırasında üretimin durdurulmasına ve bunun sonucunda ortaya çıkan petrol tayınlamasının 1940'larda karavan endüstrisini de etkilemesine rağmen, pazarı tamamen değiştirdi. Ancak savaş sonrası dönem, karavancılık için bir patlama zamanı oldu.

Dünyaca ünlü 'Sprite' modelinin öncüsü olan 'Streamlite Rover' 1948'de geliştirildi ve endüstrinin yükselişe geçmesine yardımcı oldu. Daha hafif, daha ucuz ve daha dayanıklı malzemelerin kullanıldığı karavanlar, kutu tipi treyler olmaktan çıkıp mutfaklı, çok odalı ve duşlu tam donanımlı araçlara dönüştü. Satın alınabilirlikleri, karavanların daha kısa hafta sonu tatilleri için kullanılabileceği ve daha sık seyahatlerin mümkün ve pratik olduğu anlamına geliyordu.

Karavan Tatilinin Geçmişi

Günümüzde kervanlar çeşitli kategorilere ayrılmaktadır. Lüks seyahat kompleksleri, genellikle bir çadırda kamp yaparken depolamak için temel tek odalı karavanlar, devasa statik evler, römorklar bu karavan türleri arasında yer alıyor.

Karavan tatilleri, ‘Tatil Problemi Çözüldü’ sloganları ile tanıtılmaya başlamıştır. Yeni seyyar yaşam alanı sunan bu motorlu araçlar pek çok kişinin ilgilisini çekmeyi başarmıştır. 2.Dünya Savaşı sonrasında dönemin alım gücünde bir düşüş meydana gelmesi ile birlikte fiyatlar düşüş göstermiş ve karavanlar bir yaşam tarzı olarak benimsenmiştir.  Ev konforu sunan ve bireylerin istedikleri zaman durmasına olanak tanıyan karavanlar 19.yüzyıldan itibaren hayatımıza girmiştir. Bu tarihten itibaren de karavan kiralama hizmetlerine büyük bir talep söz konusudur.

Artık, bir aile tatili için ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi tek bir yerde sunan komplekslere sahip gezi alanları ve karavan parklarını içeren bir sektörümüz vardır. Ayrıca, karavancılığı çevreleyen, onu en sağlıklı, uygun fiyatlı, çevre dostu ve popüler tatil seçeneklerinden biri yapan gelişen bir topluluk ve kültür vardır.

Günümüzde Karavan

Günümüzde karavanların kullanımı genellikle seyahat ve tatil amaçlıdır. Karavanı bir yaşa tarzı olarak da gören bireylerin sayısı oldukça fazladır. Özellikle yurtdışında pek çok insan tarafından tercih edilen karavan yaşam tarzı ülkemizde de yaygınlaşmaya başlamış durumdadır. Siz de mükemmel bir tatil geçirmek istiyorsanız doğru adrestesiniz. Bizimle iletişime geçerek karavan kiralama ile ilgili detaylı bir şekilde bilgi alabilirsiniz.